Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Op het moment dat je een masteropleiding Rechten hebt afgerond, mag je de titel ‘Meester in de rechten’ voor je naam zetten. Veel mensen denken dat je na het afronden van een masteropleiding Rechten advocaat bent. Dit is niet altijd zo. Je kunt namelijk ook als (bedrijfs)jurist aan het werk gaan. 

 

Wat is een meester in de rechten (mr.)?

Zowel een jurist als een advocaat dragen de titel ‘meester in de rechten’ (afgekort: mr.) voor hun naam. Een ‘meester in de rechten’ is een persoon die een masterdiploma Recht(en) heeft afgerond. Ook vrouwelijke meesters in de rechten dragen de titel mr. voor hun naam, wat soms een beetje verwarrend kan werken.

Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Jurist

Na de afronding van je masteropleiding kan je direct aan de slag als jurist. Een (bedrijfs)jurist houdt zich, net als een advocaat, bezig met de behartiging van juridische zaken. Het grote verschil met een advocaat is dat een (bedrijfs)jurist niet mag procederen in zaken voor de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad, terwijl een advocaat dit wel mag. Een (bedrijfs)jurist mag alleen in kleine zaken procederen bij de kantonrechter. Bij de kantonrechter mag een (bedrijfs)jurist procederen in alle zaken op het gebied van arbeidsrecht, huur, huurkoop en koop op afbetaling, en tot het incasseren van vorderingen tot 25.000 euro. Ook in arbitragezaken en tuchtzaken kan een jurist als ‘gemachtigde’ optreden.

Advocaat

In tegenstelling tot een jurist kan je niet direct na de afronding van je masteropleiding aan de slag als advocaat. Hiervoor moet je eerst nog drie jaar een opleiding doen. Om deze opleiding te kunnen doen, moet je als advocaat-stagiair aan de slag gaan bij een advocatenkantoor. Een advocaat moet aan een hele hoop regels voldoen, welke allemaal in de Advocatenwet staan, en moet zich ieder jaar laten bijscholen.

 

Contact opnemen?

Bij Marks Wachters bedrijfsjuristen werken specialisten die veel ervaring hebben met het opstellen van overeenkomsten en zij helpen je graag! Je kunt contact opnemen met onze specialisten door een bericht te sturen of te bellen naar (040) 7600 600.

Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat

Beoordelingen

  • 9

2 unieke reviews, geschreven door onze klanten!

Klanttevredenheid wordt onafhankelijk en objectief gemeten door The Feedback Company

Ervaring

Goed

Afgenomen dienst

Sterke punten, verbeterpunten of tips

Vriendelijk en oplossingsgericht

Beveel je Marks Wachters Bedrijfsjuristen aan?

Ja

Ervaring

Prima

Afgenomen dienst

Sterke punten, verbeterpunten of tips

Snelheid van reageren en duidelijkheid over de gemaakte afspraken

Beveel je Marks Wachters Bedrijfsjuristen aan?

Ja

Ervaring

Super

Afgenomen dienst

Sterke punten, verbeterpunten of tips

Persoonlijkheid voor ons was top

Beveel je Marks Wachters Bedrijfsjuristen aan?

Ja