Wat is een distributieovereenkomst?
Een distributieovereenkomst wordt ook wel dealerovereenkomst genoemd en wordt gesloten tussen een leverancier van een product en de distributeur. Met een distributieovereenkomst verkrijgt de distributeur de (exclusieve) rechten om een bepaald product of een bepaalde dienst in een bepaald gebied te verkopen.
Distributeur of handelsagent?
Een distributeur wordt ook wel een dealer of reseller genoemd en verkoopt de producten en/of diensten voor eigen rekening en verantwoording door. Een handelsagent is een bemiddelaar voor de producent, terwijl de distributeur zelf overeenkomsten aangaat.
Aandachtspunten distributieovereenkomst
Aandachtspunten bij een distributieovereenkomst zijn onder andere:
- Exclusiviteit: mag de leverancier ook andere distributeurs inschakelen of spreken de leverancier en distribiteur exclusiviteit af?
- Territorium: in welke regio mag de distributeur de producten verkopen?
- Vergoeding: welke vergoeding wordt aan de distributeur betaald en hoe wordt deze bepaald?
- Concurrentiebeding: mag de distributeur ook voor andere leveranciers distributiewerkzaamheden uitvoeren?
- Promotie: moet de distributeur zich inspannen om de producten van de leverancier te promoten?
- Omzetverplichtingen: moet de distributeur een minimumaantal producten afnemen?
- (Product)aansprakelijkheid: wie is in welke gevallen aansprakelijk voor schade ontstaan door een gebrekkig product? In beginsel is de producent aansprakelijk, maar een benadeelde kan ook de distributeur aanspreken. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over de risicoverdeling.
- Duur van de distributieovereenkomst: voor hoe lang wordt de overeenkomst aangegaan?
- Toepasselijk recht en bevoegde rechter: welk recht is van toepassing wanneer een distributieovereenkomst wordt gesloten met een buitenlandse partij?